Inför 1a advent

Publicerat den 2011-11-27 klockan 09:40:00 i kategorin Recept, annat,


Igår var det julstämning här i hemmet. Jag, Sabina, Ibbe och Elias bakade hela dagen lång. Att baka lussekissar tar ju ungefär 2 veckor bara det, så gårdagen var lång.



På schemat stod alltså Lussebullar, saffrabsbullar med vanilj samt Kardemummakakor.
Jag fick hem ett reklamblad för ett tag sedan där 2 recept på relativt lätta bullar/kakor stod med. Det var då Kardemummakakor samt lussebullar med vanilj innuti. Jag insåg snabbt att jag avskyr smaken av kardemumma och gjorde snabbt 2 nya plåtar med kakor, då standard vaniljdrömmar. (Kardemummakakor var vaniljdrömmar + en tesked med vidrig kardemumma).





Vaniljlussekissarna däremot, supergoda!
Bjussar på recept på Saffransbullar med vanilj här:

Cirka 45st

Degen:
  • 50g färsk jäst
  • 150g smör/margarin
  • 2 påsar saffran
  • 5dl mjölk
  • 250g kesella kvarg
  • 1½dl strösocker
  • 1 ägg
  • ½tsk salt
  • 15-17dl mjöl

Fyllning:

  • 200g smör/margarin
  • 1½dl strösocker
  • 4tsk vaniljsocker

Pensling:

  • Ägg
  • Pärlsocker

Smula jästen i en stor bunke. Smält matfättet. Häll i saffran och mjölk ner i smöret och låt det bli fingervarmt.

Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills den är upplöst. Tillsätt kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ned nästan all mjöl och knåda degen. Jäs i cirka 45 minuter

Fyllning: Blanda margarin, socker och vaniljsocker smidigt

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela upp degen i 2 lika stora delar.

Kavla ut varje del på mjölad bänk till en tunn kaka, cirka 25x60cm. Bred på fyllningen med en smörkniv. Vik sedan kakan dubbelt på längden och tryck till den lätt med handen. Skär cirka 2-3cm breda remsor och dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och täck över med bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker

Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på galler övertäckta med bakduk

MUMS


Trackback


Ninni - NINNZAN.SE
Läs mer...

Du har nu hamnat hos en som heter Ninni.

Ninni arbetar just nu 100% inom ekonomi och har den stora turen att arbeta i samma ort som hon bor i.

Ninnis barn är födda 2011 och 2014.

Ninni bor söder om huvudstaden i ett radhus tillsammans med barnen och sambon.